Wednesday, March 16, 2005

Inte en spänn till de urspårade piratjägarna!

Vart tar egentligen dina pengar vägen när du köper film, musik, TV-spel eller datorprogram? I Sverige har vi en fri marknad och vi är vana vid att våra pengar går till investeringar i kvalitetsförbättringar eller ny teknologi, som i slutändan gör tillvaron enklare och billigare för oss konsumenter.

I alla tider har det emellertid funnits marknadsaktörer som vägrat att anpassa sig till teknologins utveckling och konsumenternas krav. För 100 år sedan försökte t.ex. tillverkarna av självspelande pianon att förbjuda grammofonskivan och för 20 år sedan försökte filmindustrin kriminalisera videobandspelaren. Men teknologi som förbättrar människors livskvalitet har visat sig vara svår att sätta stopp för och bakåtsträvarna brukar förr eller senare avlägsnas från marknaden.

Idag är det de digitala teknologierna kring internet som står på spel. Företagen som fegt gömmer sig bakom bulvaner som Svenska antipiratbyrån och Svenska IFPI har valt att förfölja och sätta skräck i sina egna konsumenter, istället för att förbättra sina produkter och anpassa dem till den nya teknologin. Och nu är det upp till oss konsumenter att avlägsna dessa kafter från marknaden en gång för alla.

När du köper produkter av IFPI:s och Antipiratbyråns uppdragsgivare kanaliseras dina pengar framförallt till icke-kreativa mellanhänder och numera också till pogromer mot vanliga fildelare. Förföljelserna är inte bara ett meningslöst slöseri på resurser, utan förmodligen också kriminella. Antipiratbyråns ljusskygga registerverksamhet har på en vecka anmälts av över 5000 personer till Datainspektionen, som inlett en undersökning. 3000 personer har JO-anmält dess skumma agerande kring tillslaget mot internetleverantören Bahnhof och dessutom undersöker Post- och telestyrelsen om Antipiratbyrån brutit mot reglerna om avlyssning i lagen om elektronisk kommunikation.

Det är inte bara medlemsföretagen som bekostar upphovsrättsindustrins lobbyister och deras maffiametoder, utan dessutom skattebetalarna. Under den uppmärksammade Bahnhof-aktionen rekvirerade t.ex. STIM och Antipiratbyrån över 20 tjänstemän från Kronofogdemyndigheten under mycket tvivelaktiga former. Antipiratbyråns många polisanmälningar berövar polis och åklagare på resurser som istället borde läggas på att bekämpa riktig brottslighet. Det finns bättre saker att spendera alla dessa miljoner på.

Vi konsumenter slutar härmed att bekosta Antipiratbyråns och IFPI:s fruktlösa krig mot teknologins utveckling. Kultur är något levande och när vi konsumerar den förväntar vi oss att kulturlivet förbättras - inte hot och förföljelser.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home